Simpozionul National al Cercetarii Istorice (I)

ARPV a organizat vineri, 10.12.2010, în cadrul Centrului Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște, prima ediție a Simpozionului Național al Cercetării Istorice. Întâlnirea a fost dedicată cadrelor didactice și cercetătorilor din toată țara, beneficiind, în consecință, de o participare numeroasă, a cărei consistență științifică a fost asigurată de specialiști  aparținând unor instituții prestigioase precum Muzeul Național de Istorie al României, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște sau Facultatea de Științe Umaniste a Universității „Valahia” din Târgoviște. Mai mult, alături de prezența acestor personalități, de prim rang, ale istoriografiei naționale, cea dintâi ediție a Simpozionului Național al Cercetării Istorice a beneficiat si de contributiile unor reputati specialisti din strainatate. Astfel, unul dintre invitatii nostri speciali a fost dl. Bernard Randoin, director in cadrul Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta, Subdirectia Arheologie, care a prezentat o comunicare de un inters aparte: Aspecte privind cercetarea arheologică preventivă în Franta. O experiență și rezultatele sale. Oricum, pentru cei interesați, menționăm că lucrările Simpozionului  se vor materializa, în integralitatea lor, într-un volum distinct − Arheologie și istorie în spațiul carpato-balcanic − care va apărea în cursul lunii aprilie, la editura Cetatea de Scaun. Deocamdată, din motive tehnice legate de capacitățile și memoria informatică a site-ului, vom posta doar programul secțiunii de arheologie si istorie medievală: 

  • Mircea D. Matei (invitat special – București), Din nou despre începuturile Sucevei.  
  • Lia și Adrian Bătrîna (invitați speciali – București), Genealogia domnilor Moldovei din sec. al XIV-lea în lumina cercetărilor de la Rădăuți.  
  • cercet. șt. principal I Ernest Oberländer-Târnoveanu (director al Muzeului Național de Istorie a Romaniei), Faza timpurie a monetăriei Țării Românești (cca. 1365-1405), în lumina analizelor atomice (în colab. cu Katiușa Pârvan, Bogdan Constantinescu, Gheorghe Niculescu si Migdonia Georgescu).  
  • prof. univ. dr. Virgil Ciocîltan (Institutul de Istorie ″Nicolae Iorga″ din București), Spațiul carpato-danubiano-pontic în rețeaua marelui comerț euro-asiatic (sec. XIII-XIV).  
  • prof. univ. dr. Ioan Opriș (Universitatea ″Valahia″ din Târgovişte), titlu rezervat.  
  • cercet. șt. principal I Sergiu Iosipescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară), De la Vicina la Curtea de Argeș. Noi contribuții.  
  • cercet. șt. principal II Alexandru Madgearu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară), Asupra originii numelui ARGEȘ.  
  • drd. Raluca Iosipescu (Institutul Național al Patrimoniului), Orașe-porturi dunărene și maritime în secolul al XIV-lea.  
  • lect. univ. dr. Denis Căprăroiu (Universitatea ″Valahia″ din Târgovişte), Considerații privitoare la începuturile reședinței voievodale de la Argeș.  
  • lect. univ. dr. Radu Cârciumaru (Universitatea ″Valahia″ din Târgovişte), Dragoș și urmașii săi. Variații pe marginea unor probleme controversate.
  • lect. univ. dr. Cristian Apetrei (Universitatea ″Dunărea de Jos″ din Galați), titlu rezervat.
  • dr. Ştefan Şchiopu, Din raporturile Domniei cu orașele moldovenești (sec. al XV-lea – mijlocul sec. al XVI-lea).
  • drd. Gheorghe Olteanu, Năstase Mihai (Complexul Național Muzeal  ″Curtea Domnească″ din Târgoviște), Fortificațiile orașului medieval Târgoviște.
  • drd. Irina Cîrstina (Complexul Național Muzeal ″Curtea Domnească″ din Târgoviște), Un boier puţin cunoscut: Coadă Vornicul.
  • drd. Florin Gabriel Petrică (Complexul Național Muzeal ″Curtea Domnească″ din Târgoviște), Oraşele de scaun, curţile  domneşti şi cetăţile Moldovei de la sfârşitul secolului al XIV-lea până la începutul domniei lui Ştefan cel Mare.
  • dr. Valentin Dumitrașcu (Institutul de Arheologie ″Vasile Pârvan″ din București), Hrana ca indicator al statutului socio-economic o abordare arheozoologică a unor situri medievale de la Dunărea de Jos.

Mai precizăm, aici, faptul că suportul informatic ne-a fost oferit de către Senior Software și Namedrive,  prima fiind una dintre cele mai inovative firme de pe piața sistemelor software și principal partener al celebrei Microsoft, în România. Le mulțumim, și pe această cale, d-lor Daniel Toma, Lori Haiducescu și Alexandru Calmuschi pentru sprijinul acordat. Îi mulțumim, de asemenea, colegului și prietenului nostru Sebastian Morea, pe al cărui ajutor ne bazăm și în continuare. Înregistrarea video a comunicărilor în plen poate fi descărcată de la următoarea adresă:

http://www.megaupload.com/?d=H9TANGOG (partea I)

http://www.megaupload.com/?d=605P1RPC (partea a II-a)

         

        

Sabin Adrian Luca         

Acest articol a fost publicat în Activități. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu